29 Mac 2012

misteri pallet sakti.....

assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua. umpan pallet 6363 untuk patin ni dah macam jadi fenomena pulak. memang ramai yang telah bertukar arah kepada pallet kerana umpan pallet ni lebih senang disediakan dan boleh dikatakan umpan pallet ini adalah umpan segera. dalam masa setengah jam sahaja umpan dah boleh digunakan tak payah nak peram-peram dan sebagainya. sebenarnya umpan pallet ni adalah pengganti kepada roti. kalau anda pernah memancing menggunakan roti, pastinya anda biasa dengan kaedah apung, tanam, mata gantung dan sebagainya. sama sahaja dengan umpan pallet ni. teknik yang sama biasanya akan digunakan jika menggunakan pallet ni. cuma jangan lupa jika menggunakan pallet anda memerlukan bahan untuk memegang pallet supaya pallet tak terburai masa baling. biasanya pemancing akan menggunakan jajan lemau la.

saya gemar mencampurkan serbuk kayu manis lebihkurang satu camca untuk sekilo pallet. cuma saya gunakan bahan perisa ni kalau ikan dah tak nak makan umpan pallet ni. mungkin lain kali kena campurkan dengan bahan yang lain pula. tabiat ikan ni macam manusia juga, mudah jemu dengan makanan yang biasa. kadangkala nak tukar selera juga.

anda juga boleh mencampurkan dengan bahan-bahan atau perisa atau umpan peram yang anda gunakan semasa memancing menggunakan roti dulu. tak salah mencuba. cuma yang paling penting adalah teknik pancingan dan keadaan ikan itu sendiri. kalau masa dia nak makan memang dia makan tapi kalau dah tak nak memang boleh membangau la jawabnya. semuanya bergantung kepada rezeki masing-masing. ramai di kalangan pemancing yang berjaya kerana mereka tak takut mencuba. dan kebanyakan pemancing otai ada cara mereka sendiri.....

sekian....

Tiada ulasan:

Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing