31 Mei 2011

rahsia umpan power

assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca semua. maaflah lama saya tak berkongsi ilmu dengan anda semua. tapi saya bukan kedekut ilmu ye..... lama juga saya tak memancing. memandangkan anak ketiga saya masih lagi dalam pantang, jadi saya stop dulu memancing ni. mungkin juga dalam minggu ni saya akan turun memancing plabuk seksyen 24. lama dah tak kesana..... 

istilah umpan power memang kerap digunakan pemancing, tapi apa disebalik rahsia umpan power ni? kalau ikut pengalaman saya umpan power ni bagaikan sesuatu yang unik, hasil dari kajian pemancing itu sendiri. saya rasa anda pun ada umpan yang anda katakan power tu..... umpan power bermaksud umpan yang selalu mengena ikan sasaran. kalau dikolam air tawar, umpan yang baik sangat memainkan peranan. kalau tak kena umpannya memang ikan sukar atau tak mahu langsung menjamah umpan tu...... masalah yang biasanya berlaku ialah apabila ada pemancing lain yang mempunyai resepi umpan yang lebih baik dan pemancing itu akan menggasak ikan. ini selalu yang dicemburui pemancing lain.

bagi saya pemancing mestilah cepat belajar, tidak mengharapkan satu-satu resepi umpan sahaja. cuba dan terus mencuba. kadangkala umpan yang tak berapa masuk akal itulah yang power. memang saya tak nafikan.... saya pun ada beberapa jenis umpan yang dibuat daripada daun pokok dan pewangi.. .memang berkesan. namun selalunya saya gunakan dalam kes-kes emergency sahaja seperti masa ikan tak mahu makan langsung walaupun dah lama masuk kedalam kolam. pencetus nafsu makan ikan ni sangat penting sebenarnya. selalunya kalau ikan dah mula makan ianya akan makan dan terus makan......

biasanya umpan pada satu-satu kolam tak sama dengan umpan dikawasan kolam yang lain. ianya bergantung kepada umpan apa yang banyak digunakan disana. pernah saya memancing, ikan dikolam tersebut tidak mahu langsung menjamah umpan yang tidak dicampurkan dengan minyak ikan, berjam-jam juga saya menanti ikan menjamah umpan tapi langsung tak diusiknya. adalah seorang rakan pemancing yang baik hati memberitahu saya bahawa ikan dikolam ini hanya akan makan umpan yang dicampurkan dengan minyak ikan.  saya campurkan beberapa tiitk minyak ikan pada umpan yang saya gunakan tadi dan barulah ikan menjamah umpan. bukan setakat jamah je malah bergasak pulak lepas tu....


kalau anda fikirkan kenapa ada sahaja orang yang selalu menggasak ikan. tapi bukan tiap kali memancing orang tu akan menggasak ikan? padahal dia menggunakan umpan yang sama seperti hari yang dia bergasak tu. kenapa pula ikan tak nak makan umpan dia kali ini? 

sebenarnya bagi saya tiada istilah umpan power ni. semuanya bergantung kepada rezeki yang dikurniakan oleh Ilahi. yang penting kita kena berusaha. usaha tanpa mengenal putus asa dan bertawakkal serta berdoa agar dimurahkan rezeki. memancing pun jalan mencari rezeki yang halal tapi bukan jackpot ye........ dan setelah kita dikurniakan rezeki yang murah jangan pula kita lupa untuk bersyukur......

sekian

4 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

yg dlm gambar tu umpan ape?

topangler81 berkata...

umpan untuk mancing rohu

Tanpa Nama berkata...

Cm mn nk wat umpan 2

Tanpa Nama berkata...

blh bg tips tak cmne nk pikat ikan ketutu ?..

Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing

FOLLOWER