16 Disember 2009

memancing kerana apa?

asslamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan kepada semua. memancing kerana apa? apa sebernarnya tujuan anda memancing ni? adakah kerana bagi mendapatkan ikan. atau adakah kerana hadiah atau kerana untuk mendapatkan sesuap nasi? bagi saya segala tu sangat penting. sama macam kita beerja. apa yang kita mahukan? wang? kebergantungan semua itu terletak pada niat anda.

contohnya kalau anda menyertai pertandingan memancing, semestinya hadiah yang lumayan yang anda kehendaki. jangan jadi pemancing yang hanya berniat untuk suka-suka sahaja. kalau anda hanya berniat untuk suka-suka, sukarlah untuk berjaya. jika anda perhatikan pemancing yang berjaya selalunya ada matlamat. 'aku nak dapatkan patin besar hari ni" jika berniat sebegitu pasti pemancing ni akan menggunakan segala ilmunya untuk mendapatkan ikan idamannya. dari umpan hinggalah peralatan pastinya akan disediakan dengan sebaik mungkin.

usaha tangga kejayaan. ada seorang rakan yang gila pertandingan memancing. kepakaran beliau dalam memancing pernah menghasilkan puluhan ribu ringgit. sungguh berbaloi. jika dilihat pada perkakasan dan peralatan yang beliau gunakan semuanya yang terbaik bagi beliau. katanya jika hendak berjaya mestilah gunakan yang terbaik. dan jangan kedekut ilmu. moga-moga murah rezeki.

renung-renungkan
Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing