12 April 2011

mari pujuk amoi tongsan

assalamualaikum dan salam sejahtara kepada semua. tengah mancing ke sekarang ni? lama gak la saya dah tak memancing ni kerana isteri tengah tunggu hari nak bersalin. haritu ingatkan dah nak bersalin dah tapi rupanya sakit perut pasal salah makan. lama betul tak update blog ni. susah gak nak update sebab dah tak pergi memancing. yang ada cuma gambar lama yang saya simpan. teringat pulak tadi ada beberapa orang pemancing yang bertanyakan tentang umpan tongsan...........

ikan tongsan ni boleh diketogorikan sebagai ikan yang agak senang untuk dipancing. walau bagaimana pun ianya bergantung juga kepada bilangannya didalam kolam dan makanan yang selalu diberikan. makanan yang diberikan? maksudnya umpan yang digunakan oleh pemancing. kalau kat kolam seksyen 24 tu orang mancing tongsan menggunakan roti berger hancur. kalau guna dedak boleh juga tapi tak la segalak menggunakan umpan roti. yang penting kena pada lubuknya. secara amnya tongsan ni gemar dikawasan berdekatan dengan pam air. selalu pemancing akan mencari kawasan ini untuk memancingnya.
saya turut gemar memancing tongsan kerana ikan ini agak senang dipancing. hanya perlukan rasuah setempat dan menggunakan teknik yang betul. dari segi teknik, memancing tongsan memerlukan perambut khas. ia terdiri dari matakail, spring dan bahan apung seperti gabus atau mashmellow. kalau memancing teknik dasar, bahan apung ni sangat penting dan perlu diletakkan pada matakail. jika menggunakan teknik pelampung tak perlu menggunakan bahan apung. malah matakail dibiarkan kosong sahaja tanpa umpan.

umpan... anda kena kaji sendiri, atau tanya otai-otai kolam kerana kolam yang berbeza memerlukan umpan yang berbeza. oh ya... yang paling penting dalam memancing tongsan ini adalah umpan yang peroi. jangan pula terlalu peroi sampai umpan tak melekat kat spring, dan jangan pulak umpan terlalu keras sampaikan umpan tak boleh pacah dalam air. yang paling cantik ialah umpan yang jatuh perlahan-lahan. anda boleh bayangkan seperti jam pasir. macam tu la.

maknanya ketulan umpan yang peroi tu akan pecah perlahan-lahan dan ianya akan membentuk timbunan makanan. kalau pancingan dasar pun lebih kurang sama la. umpan akan pecah perlahan. maka bahan apung tu akan menaikkan matakail keatas, matakail akan menjadi ringan dan bila ikan bermulut besar tu menyedut umpan keluar masuk maka matakail akan terlekat pada mulut ikan. rasanya macam review balik post saya yang lama-lama dulu. sila-sila la belek-belek post saya yang terdahulu ya....
sekian....
Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing