14 Disember 2009

Kuih muih kenduri

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua. Maaf la dah lama tak update. Maklum la sekarang ni cuti sekolah dan musim orang mengadakan kenduri kahwin dan berkhatan. Sibuk sikit. Masa sibuk dalam kenduri tu, kita boleh jumpa bermacam macam kuih muih tradisional termasuk la yang moden. Memang sedap. Ada bermacam-macam warna dan bau. Selalunya kita akan tertarik dengan warna dan kemudian bila makanan sudah hampir ke mulut hidung pula memainkan peranan. Peranan bau sangat penting, jika satu satu kuih tu nampak sangat sedap tapi baunya sangat busuk sudah pasti kita tak jadi nak memakannya. Saya adaptasikan semua ni dalam umpan yang saya gunakan semasa memancing. Warna dan bau digabungkan. Jika baunya sedap ikan sudah pasti datang menyiasat. Warna pula bagi memudahkan ikan mendapatkan umpan di dalam air atau di dasar kolam yang berlumpur. Cerita bab kuih dan ikan ni bagi saya memang ada kaitannya. Ada juga umpan yang saya gunakan, menggunakan beberapa bahan untuk membuat kuih. Perisa-perisa seperti pandan dan pisang sudah lama digunakan oleh pemancing air tawar. Mungkin buah badam, biji gajus dan lain lain boleh dijadikan umpan yang best. Oh ya. Saya pernah mendapat 25kg rohu dalam 4jam memancing menggunakan serbuk koko+dedak. Cubalah. Mana tau berhasil.

pertanyaan dan borak borak pancing