29 Oktober 2009

atas dan bawah

asslamualaikum dan salam sejahtera. dah beberapa hari saya tak update dan dah 2 hari saya memancing saya hanya dihadiahkan dengan 2 ekor ikan sahaja. bukan rezeki saya agaknya. masa memancing yang tak kena. kawan-kawan mengatakan yang ikan makan malam tapi saya pergi memancing disebelah siang. saje nak cuba. sepanjang masa memancing saya terfikir. memang benar kadangkala kita berada diatas dan kadangkala kita akan berada di bawah. semasa kita berada diatas janganlah kita leka dan semasa kita berada di bawah hendaklah kita berusaha agar boleh berada diats semula. segala ketentuan datang dari Allah. kita hanya berusaha dan bertawakkal.

hari ni pun kesihatan saya tak berapa baik. nak memancing lama pun malas. apa pun saya gagahkan juga demi mencari rezeki. tapi apakan daya kita tak selalunya berada diatas.

cuba anda lihat pemancing yang selalu memancing dalam pertandingan memancing. mereka ni antara pemancing yang paling tabah dan sabar. dugaan semasa pertandingan memang banyak. tali tersimpul, ikan tak makan, orang sebelah je yang dapat dan lain-lain lagi. tapi mereka jarang mengalah dan kalau ada pertandingan lagi pasti mereka akan pergi. tak kiralah tujuannya sama ada ingin mendapatkan hadiah, mencari ilmu atau kawan.

yang penting apa pun yang kita lakukan niat tu yang penting. kalau niat baik pasti dibalas baik dan kalau niat jahat paham-paham aje la.
apa la yang saya merepek ni. fikir-fikirkanlah
Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing