25 Mac 2010

dengar-dengar

assalamualaikum dan salam sejahtera. Dengar dengar kolam pancing warga emas seksyen 24 shah alam dah ada tauke baru sekarang. Tapi dah tak dibenarkan menggunakan pelampung. Katanya ikan pengacau seperti talapia dan bandaraya dah pun berkurangan. Silalah mencuba.

dengar-dengar

assalamualaikum dan salam sejahtera. Dengar dengar kolam pancing warga emas seksyen 24 shah alam dah ada tauke baru sekarang. Tapi dah tak dibenarkan menggunakan pelampung. Katanya ikan pengacau seperti talapia dan bandaraya dah pun berkurangan. Silalah mencuba.

22 Mac 2010

peralatan yang sesuai

asslamualaikum dan salam sejahtera. semalam saya dapat ajakan rakan untuk memancing di kolam air masin sea lion pelabuhan kelang. pada awalnya saya mahu sahaja mengikut tetapi masalah peralatan perang saya tidak mencukupi. dengan joran 10-20paun dan tali tangsi 20 paun saya tak berapa yakin nak memancing disana. kebanyakkan pemancing disana akan menggunakan peralatan yang agak berat. tali sekurangnya power pro 60 paun yang akan dipadankan dengan perambut 70-150 paun bergantung kepada kolam nombor berapa yang nak kita pergi. akhirnya saya tolak ajakan rakan saya tu. bukannya takut tapi sayangkan peralatan air tawar yang dah lama tu dan tak mungkin akan dapat beli lagi.kolam sea lion tu banyak ikan seperti jenahak dan kaci yang memang diketahui kekuatannya. bayangkan kalau set air tawar kena jenahak 3 kg pasti ada yang akan tertanggal nanti. ramai juga yang mengatakan joran mereka patah direntap ikan. ini pernah berlaku kepada rakan saya yang cuba memancing disini dengan set air tawar. kata orang kalau kail panjang sejengkal jangan lautan nak diduga.

14 Mac 2010

keinginan

assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan. maafkan saya kerana dah lama tak tulis blog ni dan dah lama juga saya tak turun memancing. ntah la macammana saya nak katakan pun tak tau. malam tadi ada la saya ke kedai pancing membeli beberapa keperluan untuk memancing. matakail, kili dan kili klip. dah lama tak memancing banyak gak barangan yang mana ntah perginya. kalau ikutkan hati memang sekarang ni dah rasa teringin nak mamncing. malam tadi pun saya dapat siapkan beberapa set perambut baru. baru rasa macam nak memancing. biasanya kalau dah lama tak memancing dan turun ke kolam buat kali pertama, orang kata ikan dah tak berapa kenal dengan kita punya umpan dan akan jarang menjamah umpan. tak tau la saya nak katakan macammana. memancing memang sukar nak kita ramalkan. apa pun saya akan update kan dalam blog ni nanti.

09 Mac 2010

Umpan minyak umpan wangi.

Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan. Lama juga saya tak update blog ni. Ok la. Pernah tak anda lihat ada pemancing yang mengggunakan minyak untuk menaikkan bau dedak. Mesti pernah kan. Minyak seperti minyak belangkas sangat popular di sebelah rawang bagi memancing rohu. Saya pun tak tahu macamana minyak tu di buat. Cuma saya nak kongsi cara bancuhan jika menggunakan minyak dan pewangi. Semua orang tahu minyak takkan bercampur dengan air. Jika menggunakan minyak anda perlu campurkan minyak dahulu didalam dedak barulah ditambah air. Jika menggunakan pewangi serbuk seperti power bait dan sebagainya, serbuk hendaklah di campurkan dengan air dahulu dan air ni lah yang akan dimasukkan pada dedak nanti. Kesilapan biasanya dilakukan oleh pemancing yang menggunakan minyak. Jika minyak dimasukkan akhir, bau umpan takkan melekat pada umpan. Jadi perlu menggunakan banyak minyak. Rugi tu. Kalau gaul dedak dulu bersama minyak bau dan hasilnya pasti lain. Selamat mencuba

06 Mac 2010

panasnya

assalamualaikum dan salam sejahtera. dah dekat sebulan kita dikejutan dengan fenomena kemarau yang melanda di kebanyakkan tempat dinegara kita. bagi kaki pancing impaknya juga terasa. banyak kolam-kolam yang airnya semakin surut. pada masa inilah selalunya ikan akan berkumpul di satu-satu kawasan. kita perlu mencari dimana kawasan persembunyian ikan ni. selalunya ikan akan bersembunyi di tempat yang jarang dipancing. pernah saya mendapat puluhan ekor ikan di kawasan yang jarang mendapat sambutan. pernah juga dibeberapa kolam ikannya akan makan pada waktu pagi, petang dan malam sahaja. kepanasan juga kadangkala membantutkan selera ikan.

oh ya, selalunya kalau musim panas macam ni ikan akan galak makan pada waktu nak hujan dan mendung. mungkin kerana perubahan cuaca agaknya.
Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing