02 Oktober 2009

cuba-cuba baitcaster


assalamualaikum dan salam sejahtera kepada para pembaca semua. anda pasti pernah mendengar tentang kekili baitcaster atau kekili menegak kan? kekili menegak ni lain sikit dari kekili spinning. cara pengendalian dan penjagaan pun tak sama. saya pun berminat nak mencuba. yang saya tahu kekili jenis ni memang mahalagak mahal. tapi ciri-ciri yang diberikan adalah lebih menarik. sampaikan dalam MFN ada thread yang bertajuk Giler baitcaster. dari forum ni jugak la saya kenal beberapa model yang diperkenalkan oleh otai-otai kat situ. saya pernah juga menggunakan kekili menegak dari jenama okuma 250 dan abu garcia c3, tapi saya tak pernah menggunakan kekili low profile jenis baitcaster ni.
dua hari lepas dah teringin sangat nak cuba kekili jenis ni saya bertandang ke kedai pancing. ada beberapa jenama yang ditunjukkan. seahawk, banax dan shimano. budget saya tak la tinggi sangat. jadi saya memilih banax zest sahaja. saya dapat beli dengan harga rm110. boleh kira murah la tu. saya juga muatkan dengan braided fireline 14lb. tali 100 meter dimasukkan, tak la penuh sangat spool tu. begaineer macam saya ni sepatutnya menggunakan tali tangsi. tapi tak apa la.

sampai kat rumah saya padankan kekili tu dengan joran daiwa megforce 8-17lb. memang padan nampaknya. dan lepas tu apa lagi saya mula la memancing di laman rumah. saya mula menggunakan soft plastik mino yang terpakai. bila mula-mula cast saya dapati kekili jenis ni membolehkan saya melontar dengan baik. rasa ngam-ngam kat tangan je. kalau guna kekili yang dulu ibu jari mesti diletakkan pada spool semasa membaling umpan. tapi kekili jenis ni tak perlu pulak. baling dan lepas sahaja. semasa umpan jatuh atau sebelum umpan jatuh ibu jari akan tahan spool untuk elak tali kusut.
dalam 20 balingan terjadi 3 kali kusut. kusut yang pertama saya mememrlukan 30 minit untuk meleraikannya.

saya dapati kekili ni ada beberapa ciri yang lain dari multiplier saya sebelum ni. di sebelah kiri ada tombol 1-10. tapi yang lain tu seakan sama sahaja. bila diletakkan pada no 1 spool akan ikut setting magnetic drag yang sebelah kanan. bila dinaikkan kepada 5 spool akan menjadi lebih berat. lagi tinggi lagi berat. memang bagus ciri ni. boleh cast semasa ada angin tanpa perlu ubah magnetic brake.

apa pun saya berpuas hati dengan kekili ni. walaupun belum di cuba dilapangan pancing, saya pasti ia boleh menjalankan tugasnya dengan baik. mungkin boleh cuba casting haruan lepas ni

Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing