06 Februari 2010

umpan patin


patin 13.8kg dengan umpan roti+kelapa tempe

assalamualaikum dan salam sejahtera. ramainya yang bertanya tentang umpan patin. ni saya bagi satu yang paling best dan selalu saya gunakan. khas bagi pembaca blog yang setia.
umpan patin ni dah lama saya gunakan. tak pernah menghampakan kecuali kalau dalam pertandingan.pernah dapat banyak kali jackpot dan dapat patin terbesar 13.8kg. pernah dapat 15 ekor patin 5kg keatas sehari memancing. paling banyak 21 ekor dalam masa 4jam. itu dulu....

ramuannya
1. sebiji kelapa tua. kalau boleh cari yang dah bercambah. bila dipecahkan isi kelapa seakan berminyak dan sedikt kehitaman. kengkadang saya gunakan kelapa cambah yang dah bercambah sekaki tinggi. lagi power!!!



2. tempe 2 biji. tempe tu cari yang baru. kalau dipegang rasa panas. kalau dah sejuk tak payah guna sebab bau umpan akan jadi busuk



3.perisa pisang cap ros. boleh gunakan jenama yang lain tapi tak sama powernya

cara pembuatannya
ambil santan dari kelapa tadi. masa perah kelapa campurkan secawan air . gunakan air yang takde klorin macam air R.O, air mineral ataupun air suling. air kolam dan air paip tidak digalakkan.


blender tempe dan santan kelapa tadi bersama-sama. bahan tadi akan menjadi pekat seakan krim. kalau cair selalunya tak jadi. masukkan bahan tadi dalam botol tahan tekanan seperti botol air gas (coke dll). isikan separuh botol atau tiga suku botol sahaja. jangan isi penuh. (paham-paham sudah)



biasanya saya akan biarkan selama 3 hari baru guna. kengkadang malam buat pagi guna pun mujarab terutamanya kalau ikan baru masuk.
umpan ni boleh dia adjust untuk main pacu dan patin besar. caranya ialah mencampurkan beberapa titik perisa pisang cap ros tadi dalam ramuan tu.
cara guna. main dengan gunakan roti dadu. macam biasa la.
ok selamat mencuba.

87 ulasan:

pupu berkata...

salam bro...

saya from sungai buloh..

semalam sy test umpan yg bro post ni kat Kolam Taw foo kundang sg buloh.port sy kat reban ayam tu.

kagum dgn umpan ni..

sy gune tempe yg kat kedai tu 2 bungkus and santan kelapa tua di blender mcm krim.

then cucuk roti gardenia buat sate .

sampai kolam tawfoo pkul 9.15pm..

baru tebar joran...dlm 3 minit mcm tu trus joran sy lentur kene tarek si pacu...laen mcm die pegi..sekali timbang 12.5kg..


pacu kedua 6.5kg sekitar 11.45pm

pacu ketiga 5.kg 2 am

sekor pacu lagi rabut di tgh jalan.


kesimpulan: laen yg diburu laen yg dpt... patin/plabuk mcm x sudi menjamah...


tapi ..thanks la kat bro sebab sudi share umpan ni..


kalau bro nak pg tawfoo roger2 la sy.... sekian

topangler81 berkata...

terima kasih kerana mencuba. umpan ni memang selalu dapat pacu dan patin. mungkin selera ikan kat kolam taufoo tu lain sikit. cuba la lagi. cuba tambahkan dengan perisa pisang yang saya cadangkan tu, mesti lagi meletup pacu besar makan. mungkin patin dan plabuk akan sudi. lagi satu , kalau umpan tu keras selalunya patin akan lambat makan tapi pacu yang akan galak makan

pupu berkata...

oh ya...perisa pisang sy lupa nak masukkan sekali ...xpe...minggu ni sy cube lagi modified sket umpan tu..bese sy gune perut ayam je untuk pacu taw foo.dan dedak campur tawfoo yg dlm tong biru tu untuk plabuk.just mencuba resepi yg bro bg ni...sekali baru tebar joran dah pacu sambar...x penah lg mcm ni..tak taw la same ade luck sy mlm tu atau pacu memang suke resepi umpan ni..


terima kasih bro...

Tanpa Nama berkata...

sy kurang paham dari segi teknik...
umpan akan jadi krim kan?
cara pakai mcm mana plak?
spray ke celup kt roti yg sudah dipotong dadu??

Tanpa Nama berkata...

pakai roti dadu...umpan nie spary ke apa?

Bru men kolam berkata...

slam bro
n slam 1 pemancing tegar

saya dri jengka pahang...

sy nak tnye lau tempe yg lam peket plastik 2 x k ke????

umpan nie sesuai digunakan disemua jenis kolam ke???

lau air jernih pon xpe ke????

harap umpan nie xuat saya BUTE lg....

topangler81 berkata...

salam. tempe dalam plastik tu boleh digunakan tapi pakai dalam suku je. jangan banyak sangat. umpan ni pernah saya gunakan kat banyak kolam. menjadi la jugak tak kira apa jenis air pun tapi kadangkala pacu yang suka makan umpan ni. bergantung kepada kolam gak la.

Tanpa Nama berkata...

smekom.....

nak tnye skit la....ramuan tu ker dpanggil sos patin..??

kelapa tu nak mek santan'y ker @ hampas kelape di bland skali ngn tempe...??

topangler81 berkata...

itulah sos patin, perisa untuk roti. kelapa tu gunakan santan sahaja dan pastikan satan pekat. tambah 1 cawan air sahaja. boleh juga kalau nak cuba santan cair,

Tanpa Nama berkata...

o0...thnks k....so ti leh ar try..

Tanpa Nama berkata...

salam..bro kwan nak tanye cket,roti paling mujarab,pakai roti ape?

topangler81 berkata...

selalunya pemancing akan gunakan roti jenama sedap. saya pulak suka guna roti very fresh. roti tak kisah sangat la janji jangan keras sangat. roti gardenia pun saya ada gunakan kalau guna teknik gantung

mohdfarhanm berkata...

Salam bro,ktne nk cari perisa cap ros tu?kt tempat saye ni,banyak ikan sisik..tapi puas cari xjumpa pn ngn perasa cap ros tu..

mohdfarhanm berkata...

Salam bro...

saya dari melake,

sy nk tanye..kt mane beli perisa cap ros tu????sebab puas saya cari kt kedai, tp xjumpe pn..yg ade umpan cap bintang,xsedap bau die..

topangler81 berkata...

perisa cap ros tu ada kat area selangor. tapi tak top macam perisa star brand tu. tu pasal agak susah nak mencarinya. kalau kat area melaka ni saya tak tau la pulak lokasinya.

Tanpa Nama berkata...

ni spray ke celop..

Tanpa Nama berkata...

salam bro! saya pon kurang faham tentang roti di potong dadu???
>>>roti digumpal menjadi dadu+ krim rahsia tu ker??

Nani berkata...

tkns bro sudi kongsi umpan tak seperti orang lain kedekut rahsia umpanyer

TEAM KELAH berkata...

SALAM.

TUAN, BOLE SAYE TAU CMNE CONTOH BUNGKUSAN DEDAK HONG, TQ.

Tanpa Nama berkata...

salam bro...nak tnya...roti dadu tu kita main mcm kita main roti cmpur prisa then goncang dlm tong ke..?

brapa sukatan yg diperlukan utk 3 lap kalo nak main roti dadu tuh..??satu tutup atau lebih..?


perisa pisang tuh...nak cmpur time kite blender ramuan td ke..?atau time nak cmpur dgn roti bru cmpur dlm botol ramuan td..?

contoh kalo tempe kat pasar tuh dia pek kecik@besar skit jew dari tapak tangan kita...yg tuh nak pkai 2 peket jgk yew..? istilah biji tuh sya x phm sgt bro leh xplain skit :)

JAY's berkata...

salam bro...nak tnya...roti dadu tu kita main mcm kita main roti cmpur prisa then goncang dlm tong ke..?

brapa sukatan yg diperlukan utk 3 lap kalo nak main roti dadu tuh..??satu tutup atau lebih..?


perisa pisang tuh...nak cmpur time kite blender ramuan td ke..?atau time nak cmpur dgn roti bru cmpur dlm botol ramuan td..?

contoh kalo tempe kat pasar tuh dia pek kecik@besar skit jew dari tapak tangan kita...yg tuh nak pkai 2 peket jgk yew..? istilah biji tuh sya x phm sgt bro leh xplain skit :)

Tanpa Nama berkata...

Salam.

Saya nak tanya 2 soalan.

1. Tempe tu,terus pakai 2 bijik/bungkus seperti ketulan besar dalam gambarajah, atau potong ambik 2 ketul seperti contoh potongan dalam gambarajah tu...?

2. Selepas siap dibancuh, brapa lama tempoh sesuai untuk simpan/gunapakai ramuan ni? Adakah 3 hari tu tempoh maksimum dan selepas tu boleh dibuang? Atau boleh disimpan/guna berminggu minggu?

Harap bro sudi beri jawapan. Tenkiu.

ain_taPah berkata...

thanks bro sbb kongsi umpan ni..
mmg terbaik....
sy test umpan ni kat kolam memerang gopeng(kolam abg.zul),ikan pacu cukup suka...
patin tak sempat nak sambar...

Sidek Bin Maelah berkata...

roti dah potong dadu .. nak celup atau nak spray ?

NAZRUL HAMIZAN berkata...

tq bro sebab share teknik umpan ni akan digunapakaikan selama ni nak dapat pacu pun susah asyik bangau jer bila turun mancing dah mcm2 umpan kawan pakai dari perut ayam fresh sampai busuk , roti campur perisa pandanlah cacing pun liat juga ,cengkerik lagi la susahnya rezeki aku nak dapat ikan.

NAZRUL HAMIZAN berkata...

tq bro sebab share teknik umpan ni akan digunapakaikan selama ni nak dapat pacu pun susah asyik bangau jer bila turun mancing dah mcm2 umpan kawan pakai dari perut ayam fresh sampai busuk , roti campur perisa pandanlah cacing pun liat juga ,cengkerik lagi la susahnya rezeki aku nak dapat ikan.

Tanpa Nama berkata...

salam strike.
Minta maaf lah sebelumnya Unk tuan punya blog.
Umpan ni dah kt pakai setahun lepas, sekarang pakaipun tak laku juga.
Kita ada resipi baru nak kongsi bersama.
Kita pakai biskut marie di blendr bersama santan fress tambahkan 5sudu susu serbuk dan 3sudu madu kelulut. Lebh elok madu yg dh lama simpan. Di anjurkan penggunaan segera sebelum 3 hari dari hari pembuatan

Tanpa Nama berkata...

bro, umpan wa kdg2 jadi kdg xjadi.. patin ni mmg xmkn umpan yg same je ke??

nor ain binti zakariya berkata...

salam,bro! ramuan td nk goncang dlm tong atau nk spray je kat roti dadu ?

amy berkata...

Salam..koi dari pahang..koi xpham cgt la psal umpan to..yg dah blender smue to..wat tok celop roti kew?

topangler81 berkata...

umpan tu biasa campur kat roti jer. takyah celup. bagi macam perasa roti jer.

ah wee berkata...

bro tumpang tanya sikit..umpan ini boleh campur dengan dedak ayam tak??

topangler81 berkata...

tak pernah cuba campurkan dengan dedak ayam tapi mungkin boleh dicuba...

bond_mie berkata...

Terima kasih tuan.umpan nie memang menjadi kalau nak main pacu.terima kasih kongsikan ilmu nie.saya ada adjust skit tambah telor kuning,mauripan ngan 3tutup starbrand pisang.lepas 2 peram seminggu.Pacu memang suka umpan nie.Untuk pacu lama yg dalam kolam 2 la.Kalau yg baru masuk,pakai cacing je

Tanpa Nama berkata...

salam sejetra topangler81 . .
perisa p ros selangor belah mana? modal dah banyak pakai pusing2 ni. . ... tak jumpe juga. . boleh tak email kat sy.... martin_hata@yahoo.com

walau apa pun terima kasih sher umpan power ni .

Tanpa Nama berkata...

Salam bro tnpa nama nk tnya ramuan biskut mrry ngn madu kelulut tu pasang kat mata bom spring tu ke atau mata anggur?atau cara lain

topangler81 berkata...

kalau anda menggunakan pallet, umpan ni letak pada spring jer. kat matakail letakkan pallet. kalau gunakan mata anggur (rambai) letak la umpan kat matakail. kalau pakai spring pastikan umpan peroi sahaja. kalau gunakan mata rambai umpan nak kena kental sikit supaya umpan tak jatuh masa campak umpan

Tanpa Nama berkata...

Saudara top angler sya dri kedah daerah pdg terap,kat cni kolam pncing byar tmbuh bk cndawan slpas hjn, dgn tag line kolam rohu.jdi rata2pemancing yg dtg hnya trgt ikan rohu sja jdi patin hnya di lepaskN sedikit shja dlm setiap klm mrka ada la dlm 20 hga 30 ekor mcm tu dlm setiap kolam, jdi untuk naikkan patin kt cni ya Allahh punya la payahh klu ada pn sekli sekala dia mkn umpan untk pncg rohu sampai sya tk berani untk trgt pncg patin sja klu dtg kt kolam2 di sni,adakh patin ssh mkn sb jmlahnya ckt atau ada cara lain untk pncg patin yg hnya hnya tmpg kat lkolam rohu ni.mcm tk de hrapan je nk pncg patin kt cni....

topangler81 berkata...

kalau nak mancing patin terutamanya kalau kat kolam yang tak banyak patin, selalunya kena umpan banyak kali.... banyak kali datang memancing menggunakan umpan yang sama untuk membiasakan ikan dengan umpan tersebut.... kena biasakan ikan dengan satu2 umpan.... lebih baik memancing patin pada awal pagi terutamanya kalau pada malamnya hujan... selalu patin akan aktif pada waktu pagi....

Tanpa Nama berkata...

Salam.

Saya nak tanya 2 soalan.

1. Tempe tu,terus pakai 2 bijik/bungkus seperti ketulan besar dalam gambarajah, atau potong ambik 2 ketul seperti contoh potongan dalam gambarajah tu...?

2. Selepas siap dibancuh, brapa lama tempoh sesuai untuk simpan/gunapakai ramuan ni? Adakah 3 hari tu tempoh maksimum dan selepas tu boleh dibuang? Atau boleh disimpan/guna berminggu minggu?

Harap bro sudi beri jawapan. Tenkiu.

Tanpa Nama berkata...

Salam.

Saya nak tanya 2 soalan.

1. Tempe tu,terus pakai 2 bijik/bungkus seperti ketulan besar dalam gambarajah, atau potong ambik 2 ketul seperti contoh potongan dalam gambarajah tu...?

2. Selepas siap dibancuh, brapa lama tempoh sesuai untuk simpan/gunapakai ramuan ni? Adakah 3 hari tu tempoh maksimum dan selepas tu boleh dibuang? Atau boleh disimpan/guna berminggu minggu?

Harap bro sudi beri jawapan. Tenkiu.

man jawa berkata...

Jom dtg muar....

stephen chow amai berkata...

Salam bro..sila ajarkan mngikut step..yang saya xfaham perisa pisang dicmpurkan skali atau last skali...biasanya lepas digaul dengan roti baru masuk perisa atau cmpurkan perisa skali n peram....kt situ yg xfaham

boy berkata...

Bos..sos tu cmpir dgn perisa atau perisa kemudian..peram dahuli..xfahamla

Tanpa Nama berkata...

boss...ade video step by step lg mudah mcm resepi buat cucur udang tu

Tanpa Nama berkata...

boss...ade video step by step lg mudah mcm resepi buat cucur udang tu

topangler81 berkata...

perisa pisang campurkan kat sos umpan tu. biasa saya buat sebotol umpan bahagi 2, yg 1 letak perisa dan satu lagi takyah

ah wee berkata...

abang tumpang tanya sikit eh..abang ada apa2 lagi sos untuk patin tak???kat port i pancing sekarang patin semua makan pallet..roti lansung tak jalan lagi...sos yang abang ajar itu i dah try campur dengan pallet tapi patin tu langsung tak nak...kalau dulu pakai roti dgan sos abang ajar itu cepat jalan tapi sekarang patin tu macam dah tukar selera...abang ada sos untuk pallet tak??minta tolong abang ..saya sudah bagau dekat 1 bulan o...minta tolong ..terima ksih

topangler81 berkata...

cuba plak yang ni
http://topangler81.blogspot.com/2011/10/umpan-pallet-untuk-patin.html

sunya berkata...

salam.

trima kasih ats tunjuk ajar..
saya baru siap buat umpan sos ni..cuma nak tanya brader agak2

brapa lama leh tahan?

eloknya simpan dlm peti ais atau suhu biasa jer???

kebiasaannya sesuai guna teknik apa?

sy bru balajar mancing..tq

topangler81 berkata...

simpan suhu biasa jer, boleh tahan 6 bulan

Tanpa Nama berkata...

Slm tn,kalo msuk icin perisa pndan @ strwberi bleh ke gnti prisa pisng cap rose tu?

Muhamad Noor berkata...

salam tuan tanah,

memang terbaik la umpan ni, semalam saya try kat rawang memang tak sempat nak cucuk roti lagi dah pacakkkkkk! dah dekat 2 bulan saya mancing kt situ cik patin susah nak makan, tp alhamdulillah semalam try umpan ni tak sia2..dalam masa 4 jam kalau ikutkan boleh dpt 7 ekor, tp terlucut 3 kali...saya adjust umpan ni dgn pandan atau strawbery..MANTAP!!

terima kasih

Tanpa Nama berkata...

Pakai pallet 6363 bole ke

Tanpa Nama berkata...

Thanks cikgu,jasamu dikenang..baru td test umpan ni..peram dlm masa sari je sbb dah x tahan sgt pegi je redah wlaupun hujan..pancing dlm lbih krg 6 jam..dapat 3 ekor patin,1st dapat umpan x smpat cecah tanah terus shoot..lps 2 slow skit kol 2 n kol 4 dpt lg 2 ekor..sbb hujan lebat kot,tp yg pling best nya ramai jd bangau mlm ni..sy guna teknik tanam n apung skali gus,ssh jgk la nk baling umpan,kerap melencong je,hahaha..trimas cikgu

Tanpa Nama berkata...

kalau sos ini di gaul dengan palet menjadi x?

Ibnor Hafizi berkata...

Salam pembaca blog semua..sy along Dari Bahau Negeri sembilan..Cuba saudara suma cari perisa Pisang di pasaraya econsave..sy ad jumpa perisa Pisang cap ros..

Ibnor Hafizi berkata...

Salam pembaca blog semua..sy along Dari Bahau Negeri sembilan..Cuba saudara suma cari perisa Pisang di pasaraya econsave..sy ad jumpa perisa Pisang cap ros..

Tanpa Nama berkata...

Perisa pandan boleh guna tak

Tanpa Nama berkata...

Perisa pandan boleh guna tak

Tanpa Nama berkata...

Perisa pandan boleh guna tak

topangler81 berkata...

boleh je. trial n error. cuba dengan perisa-perisa yang lain, mana tahu menjadii

Tanpa Nama berkata...

Terima kasih bro. .Umpan ni sesuai guna kat tasik taman layang2,kepong x ? Sesuai tak guna umpan ni kat tasik tu ?

topangler81 berkata...

boleh guna. cubalah!!

Tanpa Nama berkata...

Macam mana nak guna kn tempea dengan santan tu

Tanpa Nama berkata...

Cye bwu buat,cmpur gn perisa strawberi..sok baru cuba

Tanpa Nama berkata...

Memang power.stgh botol cam ngan isin pandan&vanilla je..

Tanpa Nama berkata...

Bro nk tanye ni.sya bru buat cream tu 2ari..ltak dlm btol tpi knp nampk mcm bmyak jew....minyak duk kt ats cream duk kt bawah..law cam tu blh pkai lg ke bro?

topangler81 berkata...

boleh pakai

Tanpa Nama berkata...

Salam bro..kalau buat lilit x pyah gne roti leh x

Tanpa Nama berkata...

Askom,, xgne btol! Iye2 jerw aq cri sos patin kt sume kdai smpai argh ke SUPERMARKET, mmg xjumpe r sos patin nye... Rpenye D.I.Y jerw pown. Ceh!! Akhirnye... Pncrian ku b'akhir, Hargh! hax.. Trimas bro, jsamu ttp dknang. Urm... Ade borang kne isi x untk jdi ank mrid?? Hihihi

Tanpa Nama berkata...

Testg2..

Tanpa Nama berkata...

tq tuan sudi kongsi cara buat umpan..baru petang td cuba..peram stgh hari je...balingan kali pertama strike talipia..balingan kedua strike toman angaran berat 8kg..balingan ketiga strike rohu..tq tuan..

Tanpa Nama berkata...

salam bro,kalau sy cube gntikan pisang tu dngn strawbery kdai kek bleh tak?sbb pisang cap ros dh semakin pupus..puas sy cri xjumpe..kalau kt tmpt bro ad jual bleh x sy beli by pos kt bro?thanks

Asri Ujang berkata...

Saya dah
cuba umpan nie... 2 ekor pacu dapat dinaikkan 2 ekor rabut. pertama 4 kg makan menyambar. Kedua 8:kilo mkn didasar.

Tanpa Nama berkata...

salam sejahtera. saya dari indonesia mau nanya. campuran tempe dan santan itu di semprotkan ke roti atau roti dicelupkan? terimakasih.

sutisna jugafull berkata...

salam sejahtera. saya dari indonesia mau nanya. campuran tempe dan santan itu di semprotkan ke roti atau roti dicelupkan? terimakasih.

sutisna jugafull berkata...

salam sejahtera. saya dari indonesia. mau nanya. campuran tempe dan santan itu disemprotkan ke roti atau roti di celupkan?
terimakasih

sutisna jugafull berkata...

hai

sutisna jugafull berkata...

salam sejahtera. saya dari indonesia mau nanya. campuran tempe dan santan itu di semprotkan ke roti atau roti dicelupkan? terimakasih.

topangler81 berkata...

renjiskan sahaja pun boleh, dalam bahasa indonesia semprotkan saja. selamat mencuba....

Tanpa Nama berkata...

Mana ada istilah umpan power dlm dunia pancingan, nasib yg memihak kepada pemancing adalah 30peratus dan selebihnya adalah teknik dan umpan. Pemancing yg berjaya selalunya pandai menilai keadaan pandang pancing, mengambil kira pelbagai faktor dan dapat menyesuaikan teknik dan umpan barulah dikatakan profesional. Kalau tak caya bawalah umpan yg dikatakan umpan power tu kat 10 kolam pancing yg berbeza, lihat keputusannya.

miezalie razi berkata...

Assalam kagum saya ngan ramuan ni.izinkan saya untuk mencuba

miezalie razi berkata...

Assalam Tuan umpan ni saya akan Cuba di sri bayu.izinkan saya mencuba resipi tuan

miezalie razi berkata...

Assalam Tuan izinkan hamba mencuba ramuan ni

miezalie razi berkata...

Menakjubkan resipi ni ...saya akan Cuba di Sri bayu

izham ismail berkata...

Lama tak update bang?

Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing

FOLLOWER