02 September 2009

Tragedi september

Salam sejahtera kepada para pembaca semua. Maaf la dah agak lama saya tak update blog ni. Macammana bulan ramadhan ni? Larat tak pergi memancing. Cerita tentang memancing ni memang ada suka dan duka. Langit tak selalunya cerah. Semalam saya pergi la memancing kat kolam kegemaran saya, mana lagi kalau tak di tanjung rabok bay. Cuaca satu hari ni memang sejuk dan hujan gerimis tak berhenti. Umpan 3dalam1 saya gunakan. Ada variasi sikit. Boleh la dikatakan umpan baru. Hati macam was-was je nak pergi ke taknak. Tapi memandangkan ikan masuk banyak dan semalam dah start makan. Untuk makluman, kolam 2 tanjung rabok dah di keringkan. Ikan kolam 2 dimasukkan ke kolam 1 anggapan jumlah berat ikan adalah 4tan. Umpan pertama dilabuhkan tepat jam 12.30 tengah hari. Tak sampai beberapa minit, ikan merentap joran. Tak sempat saya capai joran tali dah mengendur. Tali sufix 12pound putus sekali rentap sahaja. Habis 2set perambut baru menjadi tukun. Tak sempat nak berjasa. Saya tarik joran dan cuba meneliti apa silapnya. Drag tak lah ketat dan tali pulak semalam baru check. Takde luka pun. Kemungkinan ikan ni besar dan libasan ekor semasa ia berenang melarikan diri menyebabkan tali terputus. Tapi saya pasti tarikan tu adalah dari spesis rohu buat tongsan sisik kasar. Tak berpuas hati, saya labuhkan umpan di tempat yang sama. Agak lama takde ikan menjamah. Lepas 20minit baru lah ikan berani menjamah umpan. Ikan rohu pertama lebih kurang 1kg lebih. Masa perlawanan dengan ikan kesilapan berlaku. Tali dalam kelili tak tersusun dengan kemas. Tali juga ada yang kusut. Dengan ikan masih di dalam air, saya buka spool dan keluarkan tali sehinggalah tali kusut dapat dikeluarkan. Berhempas pulas juga saya dengan menahan asakan ikan dan cuba melepaskan tali yang kusut. Lepas tu adik saya datang menemani saya memancing. Masa tu hujan gerimis. Lepas tu ikan makin galak makan. Saiz pulak boleh tahan. Sekilo lebih semuanya. Ada jugak yang lebih dari 2kg. Bila hujan renyai ikan makin galak. Tiap balingan mesti ada yang menjamah. Cuma yang berbeza cepat dan lambat sahaja. Ikan makan lagi. Tarikannya kuat dan laju menandakan rohu besar yang makan. Saya ketatkan sikit drag untuk menambahkan tekanan pada ikan. Joran diangkat agak tinggi tapi ikan masih tak mengalah. Ikan memecut kekiri. Dan setelah beberapa ketika kepala ikan mula timbul. Adik saya cepat-cepat mengambil playar untuk menaikkan ikan yang dah terkulai kat tebing kolam. Saya sedar ikan masih kuat sebab perlawanan tak berapa lama dan ikan pula besar. Tapi tak kisah la ikan dah naik. Masa adik saya cuba membuka matakail tiba-tiba ikan melompat. Saya pun terkejut. Tapi adik saya mengerang kesakitan. Mata kail terpacak di jari tengah tangannya. Tusukan matakail makin dalam bila ikan melompat lagi. Saya pun cuba membantu dengan memegang ikan tapi lendir yang terdapat pada badan ikan menyebabkan saya gagal memegang ikan dengan kemas. Dan ikan melompat lagi sekali. Kali ini saya terkam dengan lebih kuat. Ikan dah berhenti melompat. Saya suruh adik saya tu pegang ikan dengan kuat dan saya cuba mengambil gunting untuk memotong tali perambut. Mujur ikan tak melompat lagi. Saya potong perambut dan matakail masih tertanam di jari adik saya. Kesakitan terkena mata kail ni memang lain macam. Saya juga pernah terkena tapi agak bernasib baik kerana masa matakail tertanam di jari ikan melompat dan mata kail terkeluar mengakibatkan kulit dan isi terkoyak sedikit. Memang ngeri. Tapi itulah asam garam dunia hanyir ni. Berbalik kepada cerita tadi. Saya stop kad dan terus ke klinik. Tapi sempat pulak hantar ikan di kedai. Hari tu saya pulang dengan 10kg rohu dan pengajaran yang tak ternilai harganya. Sekarang saya dah tak guna playar pendek lagi. Playar berhulu merah sepanjang 4inci tu saya gantikan dengan playar berhulu kuning sepanjang 12inci. Dulu pernah seorang rakan menegur saya tentang bahaya penggunaan playar pendek ni tapi saya tak endahkan sangat dan sekarang dah terkena baru nak berubah. Diharapkan para pembaca dapat pengajaran dari pengalaman ngeri saya dan adik saya ni. Sediakan la modal sikit untuk keselamatan sebelum terkena. Anda mampu mengubahnya. -topangler81-
Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing