10 Januari 2010

ikan makan roti


assalamualaikum dan salam sejahtera. semalam saya ke kolam seri cheeding. sampai kat kolam ada beberapa orang pemancing yang tengah setia menanti jamahan ikan. umpan saya labuhkan pada jam 9.45 pagi. pada awalnya saya gunakan dedak dan pallet. macam biasa.lepas balingan ketiga, ikan rohu mula menjamah umpan. gembira betul saya rasakan. alangkah nikmatnya melayan tarikan ikan, rezeki dari Allah.

selepas beberapa ketika saya dapati tali tak berhenti bergoyang menandakan yang beribu ekor anak talapia sedang asyik menjamah umpan. banyak juga anak talapia yang tersangkut pada matakail walaupun saya menggunakan matakail yang agak besar iaitu mustad no6. kebanyakkan anak talapia tersangkut pada bahagian badan bukan pada mulut. ini membuatkan saya berfikir sejenak, macammana nak memancing rohu kalau anak talapia mengganas macam ni.

saya teringat pesanan seorang rakan. jika nak memancing kat kolam ni gunakan umpan roti. roti kurang diganggu oleh anak talapia ni. saya gunakan perambut spring juga tapi saya hanya letakkan roti pada matakail sahaja. spring saya biarkan kosong. sebagai insuran saya sangkutkan sekali perambut 4 mata bersama spring. alhamdulillah segalanya berhasil. umpan tak lagi dijamah anak ikan talapia. selang beberapa minit rohu menjamah lagi, tapi kali ini saiznya lebih kecil tak sampai pun 1 kg.

sebelum saya terlupa saya gunakan roti gardenia potong dadu dan roti tu saya campurkan beberapa titik topmax power pandan. baunya memang menyelerakan.

saya pulang dengan 9 ekor ikan. alhamdulillah masalah semasa memancing kali ni dapat saya tangani dengan agak baik. anda pun perlu kreatif jika mahu menjadi pemancing yang berjaya. selamat mencuba...
Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing