12 Disember 2014

Sesi pemanas badan....

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua. Harini hari jumaat. Orang tua tua kata tak elok memancing pada hari jumaat..... saya tetap ke kolam untuk sesi pemanas badan 2015.... lagipun dah lama sangat  tak memancing.....
7.20 saya sampai kekolam. Tidak mengharapkan apa apa pada kali  ini.... prepare umpan pun tidak. Rasa tergerak hati nak memancing... terus gerak ke kolam.
Saya membeli roti potato jenama utama... ini sahaja yang ada kat kedai yang saya singgah tadi..... saya juga turut membeli roti gardenia untuk dijadikan inti.... strawberi top saya gunakan pada kali ini......
Persediaan umpan
Roti potato
Strawberi paste
Powerbait kuning
Matakail barkeley saiz 10
Braided line 40paun sebagai perambut
Panjang perambut 2 jengkal setiap satu matakail.
Tali utama 15 paun jenama ichiban
Balingan pertama saya labuhkan pada jam 7.40.... lamanya 20minit prepare umpan dan perambut.... maklum la lama tak memancung . Semua perambut entah kemana. Nasib baik ada matakail dalam beg pancing saya. Kalau tak ada ikat umpan kat tali la jawabnya
Nampaknya kurang pemancing hari ini di kolam pancing sekyen 24.... hari jumaat agaknya. Mungkin ramai yang akan ke kolam selepas solat jumaat. Tapi saya lebih suka memancing pagi dan balik pada waktu tengah hari kerana ikan memang lebih aktif pada waktu pagi

04 Disember 2014

jom beli ramuan umpan

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua.... apa khabar..... ramai tak yang tertunggu artikel dari saya,....Harap maaf la seba lama sangat dah tak update blog ni. Lama juga saya cuti memancing...
Ok la hari ini saya nak berkongsi resepi umpan pati strawberi... senang je ni. Bahan-bahannya semua boleh didapati dengan mudah di kedai pembekal barangan membuat kek...

Bahan-bahannya
1. Strawberi paste
2. Perisa durian
3. Perisa vanila (vanila powder)
strawberi paste
vanila powder

2. Perisa durian
3. Perisa vanila (vanila powder)

cara pebuatannya.
1. 500g strawberi paste
2. 2 sudu makan perisa durian
3. 5 sudu kecil vanila powder

campurkan mengikut sukatan. kacau sebati dalam botol strawberi paste.

Biasanya saya akan biarkan umpan sebati selama seminggu sebelum menggunakanannya. Ramuan strawberi paste ini boleh digunakan bersama pallet, roti dan sebagainya.....

SELAMAT MENCUBA......

30 Julai 2014

tips pancingan gelama????

salam sejahtera dan selamat hari raya kepada semua.... lama dah saya tak berkongsi ilmu dengan para pemancing semua...
GELAMA...
ikan yang paling sinonim dengan pemancing tebing. Antara ikan yang paling senang di pancing kerana tabiat ikan ini yang tidak memilih umpan.... umpan seperti udang kopek dan hirisan isi ikan adalah umpan yang paling digemari spesis ini. Umpan seperti perumpun merupakan umpan gred A untuk mendapatkan hasil yang banyak jika memancing gelama.

ada juga di kalangan pemancing yang menganggap ikan ini sebagai pengacau yang suka mencuri umpan. terutamanya umpan hirisan ikan dan udang hidup. si gelama akan meratah kaki udang hidup sehinggakan udang hidup tidak dapat berenang dan akhirnya mati...

cara terbaik memancing gelama adalah dengan menggunakan set ringan. bergantung kepada lokasi pancingan, joran sepanjang 6-9 kaki sangat sesuai digunakan. pastikan joran adalah lembut dan fast action. joran fast action akan dapat mengesan getuan sang gelama walaupun gelama kecil. Rentak getuan sang gelama ni sangat mengujakan kerana pemancing perlu cepat untuk membuat sentapan semasa sang gelama membuat getuan. kalau tidak, pastinya sanga gelama yang licik ini akan dapat meloloskan diri

MATAKAIL
Pemilihan matakail yang betul adalah sangat penting kerana mulut gelama yang sederhana besar dan kepandaian sang gelama ni melepaskan diri dari matakail perlu diatasi. Jadi saya lebih suka menggunakan circle hook kecil kerana sangat sifatnya yang tidak memerlukan sentapan, malah ikan akan terlekat pada matakail dengan sendirinya semasa ikan menarik umpan. 
Gunakan matakail bersaiz kecil, seperti no 10-12 kecil
ataupun chinu saiz 6-7
(***gambar cuma nak tunjuk bentuk matakail tu je)

PERAMBUT
perambut sekasar 20-30 paun sudah memadai bagi memancing gelama. saya selalu menggunakan tali perambut yang murah sahaja.. tali brand pancing atau Champion pun dah cukup. perambut batu mati adalah yang paling best untuk gelama
BATU LADUNG
saiz batu ladung perlu disesuaikan dengan keadaan arus, biasanya saya menggunakan batu no2 - no 6 bergantung kepada kelajuan arus.

TEKNIK DAN TAKTIK
memancing gelama ni tak memerlukan teknik yang tertentu, cuma yang membezakan adalah teknik dan timing melakukan sentapan. sebab tu la saya menggunakan mata kail circle. tak perlu sentap. tunggu joran bergetar lentok dan terus angkan joran, TAK PERLU SENTAP...

ok... tu je rasanya yang saya boleh kongsikan buat kali ini. kepada sesiapa yang ada port memancing gelama yang best boleh la saya join sekali.... rindu rasanya dengan getuan karen gelama pisang nih......

TIPS
ikan kecik - umpan kecik, matakail kecik
ikan besar - umpan besar, matakail????

-TOPANGLER81-


05 Julai 2014

memancing dan ramadhan

salam Ramadhan Al Mubarak buat semua, kepada yang beragama islam. Ada sape-sape yang perg memancing tak bulan Ramadhan ni? Hahahaha... mesti ada yang tengah gian nak menarik ikan bulan-bulan puasa ni tapi malas nak gi mancing sebab kerana tak tahan panas masa bulan puasa ni. Saya selalu gak memancing pada bulan Ramadhan ni. Cuma masa memancing saya akan kurangkan tak lebih kepada 4 jam biasanya kalau memancing siang. Waktu memancing malam pul tak la terhad tapi saya biasanya akan sampai kerumah untuk bersahur. Bukan senang nak menghadapi dugaan-dugaan memancing pada bulan puasa ni. terutamanya tekak akan lebih cepat kering kerana berjemur panas. Takkan nak tarik ikan kat dalam pondok kot...... ingin saya kongsikan tips-tips memancing bagi pemancing tegar yang nak turun memancing pada bulan puasa ni 1. sentiasa berada dikawasan teduh contohnya dalam pondok atau bawah pokok 2. pakai baju yang boleh menyerap peluh. peluh ni yang membuatkan kita terasa sejuk 3. pakai penutup kepala seperti topi 4. memancing pada awal-awal pagi. biasanya saya pergi memancing selepas sahur dan balik pada waktu tengah hari 5. layan ikan dengan releks. Hm... apa lagi... kepada pemancing yang nak carik lauk untuk bersahur boleh la turun memancing, tak semestinya bulan puasa ni kita tutup semua aktiviti. Jangan tidur sahaja kat rumah kerana letih berpuasa....
Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing