koleksi umpan air tawar

umpan patin v1

1.kelapa tua ambil santan
2. tempe sebiji yang baru
3. perisa pisang 3 titik

campurkan bahan-bahan tadi. blender sampai jadi macam krim. masukkan dalam botol tahan tekanan dan peramkan selama 3-7 hari. gunakan roti dadu. perambut gunakan mata dua V

umpan patin v2
1. kelapa parut
2. mauripan sepeket
3. strawberi emalco

campurkan kelapa parut dengan mauripan. perap selama 12 jam. lepas perap masukkan strawberi emalco setutup. campurkan pada roti potong dadu. sesuai untuk memancing patin 1-3kg terutamaya pada waktu pagi



umpan tongsan
1. dedak bomb coklat sepeket
2. power bait 001 sepeket
3. power bait 005 sepeket

campurkan semua bahan sebelum memasukkan air. pastikan bahan-bahan telah sebati.  kemudian masukkan air secukup rasa. yang penting ia mesti peroi. gunakan spring dan mata sabit owner 3/0



umpan tongsan khas seksyen 24 shah alam

1. roti berger 40 biji
2. telur ayam 10 biji (cari yang ori bukan telur palsu)
3. mauripan 3 peket

cara-caranya:
roti berger dihancurkan, gunakan blender. pecahkan 10 biji telur dan campurkan dengan 3 peket mauripan. kacau sampai sebati.
masukkan roti berger hancur kedalam baldi pancing atau bekas. masukkan telur yang telah dicampurkan dengan mauripan tadi. campurkan telur sedikit demi sedikit. gaul sampai sebati. kemudian tutup rapat campuran tadi. perap selama 4 jam sekurangnya. roti akan kembang dan naik. roti akan berbau agak masam. gunakan mata spring dan mata sabit.


umpan patin


sos merah
sirap ros pekat nur - 5bahagian
strawbery emalco -1 bahagian

pembuatan umpan

1/2 buku roti very fresh panjang
sebiji telur itik
sos merah - satu penutup
kelapa parut segenggam
mauripan sikit


umpan pallet patin

pallet 6363
jajan bin-bin kasi lemau.

caranya,
penuhkan 1/2 baldi umpan dengan pallet 6363 dan pastikan pallet tu dari jenama cargill, jenama lain kurang efektif.
masukan 2 cawan air panas kedalam baldi umpan dan gaulkan umpan. biarkan lebih kurang setengah jam.
gunakan perambut v 2 mata. gunakan matakail ringan seperti barkley chinu no 8.
sangkutkan jajan pada 1 matakail dan kepalkan pallet. lagi satu matakail cicucukkan pallet sampat penuh matakail. baling kat tempat ikan patin bermain air.



sos kacang merah.
bahan-bahan,
1 tin kacang merah @ kindy bean
1 kotak santan kelapa cap ayam.

caranya.
bleenderkan campuran santan dan kacang merah. simpan dalam botol. gunakan selepas 7 hari.
main dengan menggunakan roti

umpan rohu
bahan-bahan
dedak bomb original sepeket
power bait 001 sepeket
power bait 002 sepeket
power bait 005 sikit jer

caranya
campurkan semua bahan tadi. masukkan power bait dulu baru masukkan dedak bomb
pastikan umpan peroi jer
gunakan mata spring dan cucuk umpan pallet pada matakail
kalau banyak anak talapia yang mengacau gantikan pallet dengan roti gardenia dipotong sebesar pallet.


32 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam bro mcm mn nk dapat kan pati emulco tu dan mcm mn rupanya??

NAZRUL HAMIZAN berkata...

salam bro ada beberapa perkaran nak tanya
1. mauripan ?
2. emalco ?
3. power bait ?
4. Dedak Bom. ?
kalau boleh bro tolong tunjukan gambar bro saya budak baru belajar. tq

Tanpa Nama berkata...

bro, ap yg aya tau mauripan tu yg org dok buat roti.... yis mauripan...kalau xsilap la....

topangler81 berkata...

1. MAURIPAN- IBU ROTI, BAHAN YANG SELALU DIGUNAKAN UNTUK BIUAT KEK, ROTI, DONUT DLL. HARGA LEBIH KURANG 80SEN JE SEPEKET

2. EMALCO, BERMAKSUD PATI PES YANG PEKAT. PANDAN EMALCO DAN STRAWBERI EMALCO BIASANYA BELI KAT KEDAI YANG SUPPLY BARANGAN KEK. KALAU BERNASIB BAIK BOLEH LA TANYA DENGAN TAUKE KEDAI KEK

3. POWER BAIT- SATU JENAMA PEWANGI ATAU PERASA UMPAN YANG SELALU DIGUNAKAN OLEH PEMANCING DI SELANGOR

4. DEDAK BOMB- DEDAK CAP HELANG. SELALUNYA SAYA GUNAKAN YANG BERWARNA COKLAT CAIR DAN BAUNYA LEMBUT DAN TAK MELEKIT SEMASA DIBANCUH

abg don berkata...

salam bro umpan mauripan ni d n9 agak lame dh di gunakan ade x umpan yang lain2..sbb umpan ni dh xblh carik makn...skrng umpan minyak sawit yg meletop2 bro ade x resipi umapn minyak sawit

topangler81 berkata...

abg don, kalau ada resepi minyak sawit boleh share.

sunya berkata...

salam. bang, umpan cacing ok x utk mancing kolam air tawar?

sy x reti la wat resepi2 dasyat tu

Tanpa Nama berkata...

salam. bang guna umpan cacing utk kolam air tawar boleh ke? ikan ape potensi?

Tanpa Nama berkata...

umpan mnyak : minyak sawit yg blom proses+tpung gandum+perasa(pandan ke strawberi ke btik ke pisang ke)perasa tu paste bkan yg sar brand
gaul sbati ,teksture jdi mcm pasir halus...cara main prambut v 2 mata umpan tadi kpal je kat mata kail...main tanam..

haris berkata...

trime ksh tuan patin kat kolam pun berjaye naik,... share umpan ikan mas jglah ,plizz,..smoga ilmu yg tuan bgi jd amal ibadah,...amin... haris indonesia,...

YusNba berkata...

pati sawit saya ada.. ori dari kilang sawit..

Yus berkata...

Nak kongsi sikit umpan... saya mmg menggunakan umpan power yg ada bau petai DAN pisang.. tapi saya ada juga buat umpan pakai usus ayam 3gemgam + Pisang berangan 2 butir + Santan kelapa ada ayam tu 1 kotak.. blender kasi hancur dan hasilnyer akan pekat seakan yogurt.. Peram la dalam peti sejuk.. 1 - 3 hari .. ini untuk mancing menggunakan roti ( bukan roti gardinear ) ayat bantai je..

topangler81 berkata...

pos sikit kat saya yus
nak buat eksperimen umpan baru
mana tau boleh dapat umpan power baru

bebyy vyxcca berkata...

salam sye dr tmpin n9 sye nk tnye la umpan untk tongsan roti ade x.. sbb skang kolam yg sye men nie pkai roti mmg laju sye dh bnyk kli buat tp x mnjd la.. die org smue men tnam tp nek dlm 5-6 ekor... ade x ... sye nk try men tongsan... bole x share lau sye nk cuba la...

bebyy vyxcca berkata...

salam sye dr tmpin n9 sye nk tnye la umpan untk tongsan roti ade x.. sbb skang kolam yg sye men nie pkai roti mmg laju sye dh bnyk kli buat tp x mnjd la.. die org smue men tnam tp nek dlm 5-6 ekor... ade x ... sye nk try men tongsan... bole x share lau sye nk cuba la...

topangler81 berkata...

ada dah umpan tongsan kbt dalam tu. Try tengok betul2

Cuai 1995 berkata...

Kedai brg kekk

Cuai 1995 berkata...

Kdai brg kek

Cuai 1995 berkata...

Kdai brg kekk

miezalie razi berkata...

Salam saya nak share umpan saya.santan kotak cap ayam susu ideal Biskut Mary Dan budu.caranya blander bahan tersebut Dan simpan DLM botol.peram dalam peti ais.umpan ni saya main di Sri bayu inshallah meletop

Al Ramadhan Putra berkata...

Maaf Bapak
saya Pemancing Pemula baru belajar mancing di kolam deket rumah saya ,mulai jam 14:00 s/d 17:00 dan mlm 21:30 s/d 00:30 IKan jenis Patin Bapak,tapi Ikan nya kisaran 5 0ns sd 2 kg di sini di harus kan pakai umpan Pellet sama essen pasaran pak susah banget untuk mendapatkan sensasi Strike ny ,menurut bapak apa yg harus saya lakukan agar saya mendapat kan sensasi strike tsb terimakasih sebelum nya saya ucap kan wassalam Patin mania

Tanpa Nama berkata...

Umpan kolam mancing batu arang 123 ,

Tanpa Nama berkata...

Mcmne nk bli??

Jacktenant berkata...

Sensng je tuan

Jacktenant berkata...

Senang je tuan

Tanpa Nama berkata...

Saya ade jual

Tanpa Nama berkata...

roti tawar >4 bungkus (putih sahaja d sagat atw blan)
telur > 7 biji
mauripan> 1 pkt ( bukan marina)
soya >1.1/2kotak ( brand jinho)
pandan paste<100% 3 tutup
.......................................................................................
penyediaan

- telur d bancuh bersama2 pandan paste(kacau sebati)
-mauripan d bancuh bersama2 air soya (kacau sebati)
-satukan kesemua item dlm 1 bekas(kacau sebati)
-gaulkan kesemua item bersama2 roti yg sudah d kisar hancur......(pastikan tidak terlalu lembik)
-peram d dalam bekas yg kedap dan tahan tekanan ...contoh( tong kuih trensperent bertutup merah)
- peram selama 4 jam

zul hamzah berkata...

Assalamualaikum semua kalau boleh bagi resepi umpan pailet boleh sekali dgn kuah saya muskir sbb ada yg ckp pakai daun pandan dan daun kesom campurkan dgn kuah,
Makslah saya sekarang ni kuah ni mcm mana tolong tunjuk ajar sikit maklum la main kolam ni sekor pun x pernah dapat jadi tolong la sesiapa ada resepi yg lebih baik untuk main kolam ni saya ni baru aje main kolam2 ni huhuhu mintak la jasa baik semua

zul hamzah berkata...

Nak main ikan pating ni tolong ajar sikit resepi2 pailet boleh x

zul hamzah berkata...

Nak main ikan pating ni tolong ajar sikit resepi2 pailet boleh x

zul hamzah berkata...

Nak main ikan pating ni tolong ajar sikit resepi2 pailet boleh x

ady azryy berkata...

g mana yer klu mau mancing patin sungai langat. ape umpan yg terbaik yer

Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing