02 Januari 2010

selamat tahun baru 2010

asslamualaikum dan salam sejahtera kepada semua. selamat tahun baru 2010. cuti tahun baru ni anda kemana? pergi bercuti atau memancing. semalam saya bersama keluarga bercuti di Portdickson. ramainya orang kat sana. sampaikan nak parking pun susah. kawasan perkelahan pun penuh. saya lihat ramai yang mengambl kesempatan untuk menjaja. bila lihat anak anak berlari dan bermain, kegembiraan dan kebahagiaan jelas terasa.

tapi ada beberapa perkara yang menduka citakan juga. surau dipantai ni tidak dibuka. sampaikan dah nak habis waktu solat pun surau tidak dibuka. ini mengakibatkan beberapa pengunjung bersembahyang diatas rumput beralaskan kain sahaja. bagi yang wanita memang agak sukar untuk solat diluar jika tidak membawa telekung sendiri.

bila saya lihat mereka ni saya pula yang terasa. kadangkala saya pergi memancing terlupa juga hendak solat sedangkan surau ada disediakan di kolam pancing. manusia memang mudah lupa. kelekaan membuatkan kita lupa. saya pun berstiqfar.

waktu zohor telah pun masuk, kedengaran suara azan memanggil umat islam untuk mengerjakan solat. semalam juga hari jumaat hari umat islam perlu mengerjakan solat fardhu jumaat. agak menyedihkan bila saya lihat masih ramai yang berada di laut. mereka masih berseronok bermandi manda sedangkan laungan azan jelas kedengaran. lokasi masjid hanya 300meter dari pantai. bagi saya tepuk dada tanya iman

semalam saya mendapat info kolam pancing seri cheeding ada melepaskan ikan rohu dari dalam sangkar ke kolam. katanya lebih kurang 40 ekor ikan rohu dilepaskan. kepada yang ingin memancing bolehlah bertandang kesana.

kolam pancing tanjung rabok bay pun ada memasukkan rohu pada 28/12/2009 sebanyak 585kg. harini dan esok bolehla turun memancing disana.

selamat menyambut tahun baru. harap semua pemancing akan lebih berjaya menaikkan ikan tahun ni.

oh ya..
ikan rohu kolam seri cheeding sekarang lebih suka makan cacing dan roti. buatlah umpan yang ada mencampurkan bahan bahan ni ya.


selamat memancing.

Tiada ulasan:

Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing