15 September 2009

Batu dan bata

Assalamualaikum. Sabtu lepas saya ada pergi memancing kat kolam batu bata kemuning. Dah lama sangat saya tak mancing kat kolam ni. Sekarang ni tauke kolam pun dah tukar. Alhamdulillah sekarang tauke kolam melayu yang mengambil alih. Kadar bayaran masuk pun dah murah. Rm25/3jam. Termasuk jackpot rm5. Bangunan kantin dan kaunter pun dah berubah. Terkejut juga saya bila kaunter bayaran dah menghadap ke pemancing. Nampak kemas sikit sekarang. Saya memancing lebih kurang bermula pada jam 12tengah hari. Masuk-masuk kolam je tengok ada member yang tengah menggasak kat pondok depan. Dia sorang je yang dapat ikan banyak. Mungkin rezeki dia agaknya. Saya gunakan resepi baru. Tak tau la nak bagi nama apa resepi ni. Tapi ia terdiri dari dedak bomb, power bait, dan palet. Pada jam pertama saya dapat 3tarikan dari sang rohu, tapi dari 3tarikan cuma 2ekor sahaja yang berjaya dinaikkan. Seekor berjaya meloloskan diri dengan memutuskan tali. Tak sangka tali sufix extra strong boleh putus sekali rentap sahaja. Ini pertama kali berlaku. Mungkin matakail tersangkut pada tali utama dan menyebabkan tali terputus. Saya memancing bersama dengan geng cari makan dan ternyata umpan yang mereka gunakan sangat berkesan. Tiap kali balingan pasti ada yang menjamah. Apa yang saya dapat tahu mereka gunakan kerisik sebagai umpan. Yang lain tak tau la apa yang dicampurkan. Boleh dikatakan tiap 3ekor yang mereka dapat saya baru dapat seekor. Syok juga tengok ikan galak makan. Ikan-ikan di kolam ni memang terkenal dengan kekuatannya. Jika nak dibandingkan dengan rabok bay ikan disini seakan 3x lebih kuat. Bayangkan ikan 3.4kg memerlukan 13minit untuk dinaikkan menggunakan set 10-20lb dan tali 12lb. Jika di rabok sudah tentu ikan akan mengikut sahaja kalau drag diketatkan. Tapi disini tidak. Lagi ketat lagi kuat ikan melawan. Perlawanan menyebabkan saya terpaksa bergerak ke kiri kolam sejauh 25meter dari tempat saya memancing. Terpaksalah mengganggu pemancing lain. Tapi mereka semua sporting. Malah ada yang tolong menaikkan ikan menggunakan playar. Dah lama tak main ikan besar lenguh juga tangan dibuatnya. Saya puas melayan rohu besar. Tarikan pertama yang mendebarkan menghabiskan lebihkurang 50meter tali dalam masa seminit. Lepas tu barulah ikan berhenti. Petang. Ikan lagi kuat makan. Hinggakan tak sempat nak pasang umpan pada matakail. Selang beberapa minit ikan makan selepas umpan di baling. Seronok betul. Melihatkan geng cari makan yang tak cukup tangan saya cukup cemburu. Perbezaan ketara pada umpan dan perambut menyebabkan saya kalah. Tapi memang susah nak korek rahsia mereka ni. Kalau betul-betul kawan baru mereka bagitau. Itupun kadangkala tak cukup syarat. Kalau campuran umpan tu 5bahan mungkin mereka akan beritahu 4sahaja. Tapi tak semua yang begitu. Ada juga yang tak lokek ilmu. Saya pulang dengan 7ekor rohu. Paling berat 3.4kg seekor. Bila ditimbang jumlah berat ikan adalah 13.5kg. Tapi geng cari makan tu dapat 48kg. Perbezaan yang sangat ketara. Cukuplah untuk dapatkan balik modal dan duit umpan. Alhamdulillah. -topangler81-

2 ulasan:

aifamok berkata...

, hai Bro Topangler, bila nk blog yg jual produk tu berjalan..... lama sy tunggu ni..... gigil tangan....

topangler81 berkata...

Assalamualaikum. Sorry la lambat nak update blog tu. Lepas raya insyaallah akan beroperasi.

Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing

FOLLOWER