08 Jun 2011

kepentingan peralatan asas memancing

assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca semua..... lama saya tak kongsikan info dalam blog ni. sekali terfikir pulak nak berkongsi tentang peralatan asas memancing yang penting dan mesti dibawa semasa memancing dikolam air tawar

joran dan mesin pancing-

 perlatan ni adalah yang paling asas. mestilah nak kena bawak joran dan mesin pancing kalau nak memancing. kalau tak macammana nak memancing kan?

playar-

 ia adalah alat bantuan untuk membuka matakail atau membuang sengat ikan terutamanya ikan patin dan keli. selalunya pemancing tidak menghiraukan kepentingan playar ni. ianya sangat berguna sekiranya anda menggunakan perambut bermata banyak seperti perambut spring dan mata rambai. kalau matakail tercucuk ditangan... haru.....

pancang joran-

pancang ni juga sangat penting sebenarnya. ianya berguna untuk memastikan joran dipegang kukuh terutamanya semasa terkena tarikan ikan. takkan nak tengok set pancing anda tu menjadi tukun kolam....

jaring ikan
kegunaan jaring ikan adalah untuk memastikan ikan dalam keadaann segar semasa memancing. masukkan ikan kedalam jaring dan masukkan kedalam kolam dan diikat. selalunya pemancing akan berputih mata kerana ikan patin atau keli yang dipancing voleh keluar dari jaring yang tidak diikat...


bersambung.......

Tiada ulasan:

Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing