20 April 2011

minyak lucky star dan dedak bomb AA

assalamualaikum dan salam satu malaysia. umpan memancing ikan air tawar ni ada bermacam-macam. ada pemancing yang menggunakan roti hinggalah menggunakan pallet. pelbagai resepi umpan yang dicipta pemancing yang mempunyai satu matlamat yang sama, iaitu untuk mendapatkan ikan. resepi umpan adalah berbeza diantara kolam. jarang ada umpan universal atau umpan yang pasti makan kalau memancing dimana-mana. boleh kita katakan kolam ini bagaikan satu wilayah atau negara yang mempunyai budaya atau adat yang berbeza. bagi pemancing yang suka mencari pengalaman untuk menjelajah dan mencari ikan, pastinya keadaan ini akan berlaku. kalau anda selalu memancing di sesebuah kolam sahaja ia takkan menjadi masalah dan mungkin anda adalah golongan elit atau otai di kolam tu..................



memancing rohu memerlukan umpan yang spesifik kerana ikan ini sangat memilih umpan. kalau umpan tak sedap memang boleh bangau walalupun ikan banyak. dulu selalu saya menggunakan minyak lucky star. minyak ini agak mudah didapati disekitar selangor. kalau kat tempat lain tak tau la ada ke tidak.


minyak ikan lucky star





minyak udang lucky star

kalau anda bertanya kepada saya yang mana yang paling best untuk memancing rohu. pilihan saya adalah minyak yang berlebel hijau tu. iaitu minyak ikan. tapi tak tau pula bagaimana penangan minyak udang lucky star ni. tak pernah saya cuba pula. 

ini pula dedak bomb yang biasa saya gunakan untuk memancing rohu...


dedak bomb AA adalah yang sebelah kiri . kanan pula dedak udang. campuran dua dedak ni kalau dicampurkan dengan minyak lucky star pun kadang-kadang  menggasak juga. terutamanya untuk memburu rohu. 

nisbah campuran 
2 bahagian dedak bom AA + 1 bahagian dedak + 1 penutup minyak lucky star. buat peroi dan gunakan perambut spring. pallet rendam atau potongan roti kecil letakkan pada matakail.

selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing