23 September 2009

matakail murah vs mahal

asslamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca sekalian. salam lebaran buat pembaca semua. sempena bulan yang baik ni saya ucapkan
SELAMMAT HARI RAYA AIDILFITRI. MAAF ZAHIR DAN BATIN

saya nak cerita sikit. tadi saya ada ke kedai pancing. TCE tackle di lunas kedah. kebetulan pula saya pulang ke kampung isteri saya. masa kat kedai tu saya pun membelek mata kail. perancangan saya masa kat rumah saya nak test carp hook terbaru keluaran fire eagle. carp hook ni berbentuk pelik sedikit. lubang tali menghadap kearah hadapan. kalau tengok video memancing mat saleh selalunya mereka gunakan matakail yang berbentuk macam ni untuk ikan yang menyedut umpan terutamya spesis carp. saya nak uji pulak keberkesanan matakail ini dalam pancingan air tawar di negara kita. memang tak biasa tengok matakail macam ni. lepas tu saya jumpa pulak matakali jenama blue eyes. murah je matakail tu sepeket baru rm1. macam tak percaya je. lepas beberapa ujian, ujian ketajaman dan ketahanan menggunakan playar, saya yakin dengan kekuatan dan ketajamannya. tapi dari segi tahan karat saya tak tahu lagi. saya akan lakukan ujian lapangan nanti. saya gunakan 2 playar bagi membengkokkan matakail tapi tak berjaya. katanya ada campuran titanium. jurujual kat kedai tu tengok semacam je masa saya buat ujian tu. mungkin dia tak pernah tengok orang buat macamtu. ada juga beberapa jenama lain yang berjaya saya bengkokkan dengan menggunakan jari sahaja. tak nak la pula ceritakan dalam blog ni.
ok la. saya akan updatekan eksperimen saya dalam blog ni nanti. kalau anda ada apa-apa cadangan tentang matakail, tali perambut, umpan silalah email kepada saya. boleh saya uji nanti. ook!!!
sekian
-topangler81-

Tiada ulasan:

Loading...

pertanyaan dan borak borak pancing